środa, 6 maja 2015

Kulki owsiane




Zamiast się nieustannie krytykować, potraktuj siebie tak jak kogoś, kogo kochasz. Aha, i jeszcze jedno: Pogódź się z tym, że każdego dnia na pewno coś spieprzysz.” - Brene Brown
 
Składniki: 

270 g płatków owsianych błyskawicznych
ok. 100 g cukru
100 g masła
2 jajka
2 łyżeczki aromatu arakowego
1 łyżeczka cukru waniliowego
½ szklanki mąki pszennej pełnoziarnistej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na patelni rozpuścić masło i cukier, delikatnie skarmelizować. Wsypać płatki owsiane, lekko podprażyć – uważać, żeby nie spalić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, dodać do niej płatki, jajka, cukier waniliowy i aromat. Z powstałej masy lepić kulki u układać w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 13 minut w 180 stopniach.
Kiedy będziemy je wyjmować z piekarnika będą miękkie, ale stwardnieją kiedy ostygną.




Źródło przepisu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz