“Czuję się wspaniale. Naprawdę.
Muszę zapamiętać to uczucie na wypadek gdyby w przyszłości znów trafił mi się
koszmarny tydzień. Miałeś kiedyś coś podobnego? Czujesz się okropnie, a potem
to przechodzi i nie umiesz sobie wytłumaczyć, dlaczego tak było. Kiedy jest mi
tak fajnie jak teraz, mówię sobie, że znowu może mi się przydarzyć parszywy
tydzień i dlatego powinienem magazynować tyle szczęśliwych chwil, ile się da,
żeby móc je wspominać i wierzyć, że znowu będę szczęśliwy. To wprawdzie nie za
bardzo działa, ale myślę, że warto próbować.” - Stephen Chbosky - "Charlie"
Drożdżowe/półkruche rogaliki pełnoziarniste z masłem orzechowym. Mąką pełnoziarnista dodaje wypiekowi mnóstwo błonnika, który dobrze działa na przewód pokarmowy, a masło orzechowe zawiera zdrowe tłuszcze.
250g mąki pszennej
250g mąki pszennej pełnoziarnistej
3 łyżki śmietany
50 g drożdży
1 margaryna
2 całe jajka + 3 żółtka
30g cukru
2 łyżki wody
½ łyżeczki soli
Masło orzechowe
Drożdże rozpuścić w śmietanie, jajka
utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, rozwałkować
i wycinać trójkąty. Nałożyć troszkę masła
orzechowego i formować rogaliki. Odstawić na 1 godzinę aby urosło. Piec w 180
stopniach około 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz