środa, 22 kwietnia 2015

Gofry z płatków owsianych


„Musimy mieć wytrwałość i ponad wszystko wiarę w siebie. Musimy być pewne, że mamy do czegoś talent…” - Marie Curie- Skłodowska 

Gofry z płatków owsianych to zdrowa alternatywa dla kalorycznego dania.  Bardzo sycące, do podania z ulubionymi dodatkami.
Składniki (na 8-9 gofrów):
2 jajka 
1,5 szklanki mleka 
1 szklanka płatków owsianych 
1 szklanka mąki pełnoziarnistej  
0,5 szklanki otrębów owsianych 
3 łyżki oleju rzepakowego 
1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka sody
1 łyżeczka słodziku 
szczypta soli
ulubione dodatki (u mnie dżem czekoladowy z jabłek i jabłka z cynamonem)


Oddzielić żółtka od białek. Wszystkie składniki prócz białek dokładnie zmiksować i odstawić na ok. godzinę, aby ciasto napęczniało. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywna pianę, delikatnie wmieszać do ciasta. Gofrownice dobrze nagrzać. Nakładać ciasto i piec (ok. 5 min) na złoty kolor. Gofry podawać z ulubionymi dodatkami.





Źródło przepisu

2 komentarze:

  1. Muszę wypróbować :) coś czuję, że będą pyyyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.

    OdpowiedzUsuń